Afdeling 242

Dinsdagavond 24 oktober 2017- Ontmoeting met Al Galidi, auteur van Hoe ik talent voor het leven kreeg

 

Auteur van dit opzienbarende, onthullende boek is Rodaan Al Galidi (1971) – hij beschrijft daarin zijn ervaringen als asielzoeker in Nederland. Hij studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur en kwam in 1998 in Nederland terecht, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd geweigerd en hij is uitgeprocedeerd. Al Galidi leerde zichzelf de Nederlandse taal en begon met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Hij ontving diverse literaire nominaties en prijzen: El Hizrja-literatuurprijs, J.C. Bloem poëzieprijs 2003, de Prijs voor literatuur van de Europese Unie (2010).

De Wereld draait door bestemde Hoe ik talent voor het leven kreeg als boek van de maand januari 2016.

 

Menige lezersgroep heeft zijn boek intussen gelezen en we zijn blij dat we met Rodaan in gesprek kunnen gaan. Deze unieke avond vindt plaats in de stadsbibliotheek in Hoofddorp op 24 oktober 2017. Aanvang 19.45 uur. Toegang 7 euro. Koffie/thee vooraf en een drankje na afloop is gratis.

 

Voor meer informatie over deze avond zie:
www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl/activiteiten   

 

 

Twee dagen daarna, op donderdag 26 oktober 2017, wordt bij het monument van de elf omgekomen gedetineerde ontheemden de Schipholbrand (2005) herdacht – 19.00 uur locatie Schiphol Oost parkeren op  Breguetlaan)

 

 

Op maandag 2 oktober 2017 is er een boekbespreking : "Hoe ik talent voor het leven kreeg" van 20.00-22.00 uur In boekwinkel Het Kruispunt, naast rooms katholieke kerk Joannes de Doper te Hoofddorp.

 

 

boekAlGalidi

 

 

Info: Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer

Door het verzorgen van gastlessen op school maken de Gastdocenten van Amnesty International leerlingen bewust van mensen- en kinderrechten. Zij doen dit al meerdere jaren op diverse lagere scholen in de Haarlemmermeer en sinds vorig jaar ook op de middelbare school.

De planning en organisatie is in handen van Juliette Francken en Gerben Zuijdam.
"We hebben dit schooljaar (2014/2015) als doel gesteld om 60 lessen te verzorgen, verdeeld over de basis- en middelbare scholen".
De groep bestaat uit in totaal 10 docenten die in tweetallen de les verzorgen.
"Doordat je samen lesgeeft kunnen we de leerlingen meer aandacht geven en het werkt heel prettig wanneer je elkaar kan aanvullen."

Voor de lessen wordt gebruik gemaakt van materiaal dat Amnesty Nederland beschikbaar stelt.
In groep 7 en 8 wordt de wereldreis aangeboden. Daarbij komen tien landen aan de orde waar een kinderrecht wordt geschonden. De leerlingen gaan met het lesmateriaal actief aan de slag om uit te zoeken om welk kinderrecht het gaat.

Een andere les gaat over een bootreis naar een ver land waarbij een spannend verhaal wordt verteld. Deze les is ideaal voor groep 6. Tijdens de reis moeten de kinderen keuzes maken. Het is een leerzame tocht waarin grote afwegingen gemaakt moeten worden. Wat is belangrijker? Een TV of verse groenten, veiligheid of zakgeld!

Op de middelbare scholen is het lesmateriaal heel breed. De scholen kunnen aangeven welk onderwerp dat te maken heeft met mensenrechten zij behandeld willen hebben. Over homoseksualiteit, discriminatie of vrijheid van meningsuiting. Welk voorbeeld kan ver weg worden gekozen en hoe is het dan "bij ons" geregeld. Hoe is het in de eigen omgeving, in de klas.

In de afgelopen periode zijn op "Het Braambos" 9 lessen gegeven. De lessen zijn zo goed ontvangen dat nu al is afgesproken dat ook volgend schooljaar de gastdocenten weer welkom zijn.

Voor informatie of het reserveren van gastlessen kan contact opgenomen worden met Gerben Zuijdam (
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

     Braambos1          Braambos2

 

foto 1: twee gastdocenten geven samen les aan leerlingen van groep 6, 7 en 8.

foto 2: leerlingen uit groep 8 zijn intensief aan het werk met het lesmateriaal van de wereldreis.

Testartikel invoegen foto's hieronder GL1 originele afmeting

GL1

En hieronder GL1 gehalveerd

 

 

GL1     GL7     GL8     GL9   

 

GL4

 

GL6

  • Laatste wijziging 16 maart 2021.